Wednesday, December 31, 2008

kembali ke kelas...

semalam, ramai yang tertanya2 kenapa saya tiba2 berada di kalangan pelajar2 outdoor diploma di dalam kelas. bagi yang mengenali saya, pelik melihat saya yang sudah berkonvokesyen tiba2 duduk di kalangan pelajar2 kelas tersebut. bagi pelajar2 outdoor sendiri bagaikan kebingungan dan tertanya2 siapa dan kenapa saya masuk ke kelas mereka. repeaters ke brader nie. dan mungkin bermacam2 lagi tanggapan mereka. dan lebih melucukan lagi apabila ada seorang pelajar dari kelas tersebut menghulurkan profile form bagi kursus outdoor yang sepatutnya diisikan oleh pelajar yang mengambil kursus tersebut kepada saya. sedangkan En. Hisyam telah memberitahu mereka siapa saya sebenarnya.
saya sempat membantu pelajar2 tersebut dalam proses membuat blog di makmal komputer. harap2 blog2 yg di cipta semalam oleh mereka tidak akan bersawang. insyallah.

Friday, December 26, 2008

Weight Loss just By Drinking Water



Make A Successful Weight Loss Just By Drinking Water - Maybe The Easiest Weight Loss Method
Well, you may have heard it before - you can lose weight just by drinking pure plain water. Do you think it is like that? Yes, it is, you can lose weight just by drinking water. I will explain why it is so.There are studies that show that just by drinking water your metabolism will increase with up to 30 percentages. That is quite impressive, isn't it? To make your weight loss possible you need to drink eight glasses of water every day, and if you have lots of overweight you need to drink a few glasses more. If you live in a warm climate or if you exercise very intensive you need to drink more than the eight glasses. You maybe think that eight glasses is much water to drink, but you shouldn't drink it at the same time; instead you need to spread it out throughout the day.
Drinking water is not only great for your weight loss. Just by drinking lots of water you will look better because and your skin will become more glowing. Your muscles will work more effective when you exercise which will lead to a better shaped body.

A few tips about how you should act when you decide to lose weight just by drinking water:

  • Start every morning with a glass of water.
  • Drink a glass of water before every meal.
  • Drink lukewarm water, it may be easier to drink lots of water when it isn't cold.
  • Add a slice of lemon if you don't like the taste of the water.
  • Avoid drinking just before you go to bed.

Drinking water is a cheap and very effective way to lose weight, but often you need to add some diet and exercise to make your weight loss effective.
By Jane Olsson

Tuesday, December 23, 2008

Penyakit Chikungunya


1. Apa itu Penyakit Chikungunya?
Chikungunya adalah sejenis penyakit bawaan nyamuk. Chikungunya pertama kali dikesan melalui ujian darah di Tanzania pada tahun 1953. Semenjak itu ia berlaku di negara-negara Afrika, Asia dan akhir-akhir ini ia berlaku di beberapa buah tempat di Negara Eropah. Ia endemik (selalu berlaku) di kebanyakan negara Sub Sahara Afrika, India, Asia Tenggara, Indonesia dan Filipina. Ia bukanlah satu penyakit misteri yang tidak diketahui puncanya.

2. Bagaimana penyakit ini boleh berlaku?
Chikungunya adalah demam yang disebabkan oleh virus daripada genus Alphavirus di dalam keluarga Togaviridae.

3. Adakah ia berjangkit?
Ya. Virus Chikungunya berjangkit melalui gigitan nyamuk Aedes albopictus atau Aedes aegypti yang membawa virus tersebut. Nyamuk Aedes juga menyebarkan virus penyakit demam denggi.

4. Apakah masa pengeraman bagi Chikungunya?
Masa pengeraman bagi Chikungunya boleh menjangkau dari 3 hingga 12 hari tetapi pada kebiasaannya di antara dari 3 hingga 7 hari.

5. Apakah tanda-tanda dan gejala penyakit ini?
· Demam panas mengejut
· Sakit teruk pada sendi
· Ruam pada badan
· Sakit kepala
Seorang pesakit boleh demam dari 1 hingga 7 hari (kebiasaannya 5 hari).
Penyakit Chikungunya boleh disalah anggap sebagai demam denggi kerana tanda-tanda penyakit yang menyerupai demam denggi.

6. Adakah penyakit ini boleh membawa maut?
Di Malaysia, Chikungunya tidak pernah dilaporkan boleh menyebabkan pendarahan atau kematian. Tetapi, sesetengah pesakit mengalami gejala yang berpanjangan. Pesakit yang berumur boleh mengalami kesakitan berulang pada sendi sehingga beberapa bulan atau tahun.

7. Apakah rawatan bagi penyakit ini?
Seperti penyakit-penyakit yang disebabkan oleh virus, ia tiada rawatan yang khusus. Selalunya rawatan diberi berdasarkan gejala klinikal yang dialami oleh seseorang pesakit. Kebanyakan kes yang terjadi hanya memerlukan rawatan pesakit luar sahaja. Tiada vaksin bagi penyakit ini.

8. Apakah yang perlu dilakukan jika dijangkiti penyakit?
Jika mengalami tanda-tanda dan gejala penyakit Chikungunya, orang ramai adalah dinasihatkan segera mendapatkan rawatan di klinik atau hospital terdekat.

9. Cara pencegahan penyakit Chikungunya
. Bersihkan kawasan rumah dan persekitaran supaya bebas daripada tempat-tempat pembiakan nyamuk Aedes. Ini boleh dilakukan melalui aktiviti gotong royong. Adalah terbukti tiada kes baru yang dilaporkan di kawasan-kawasan yang melakukan gotong- royong.
· Periksa rumah dan persekitaran sekurang-kurangnya seminggu sekali untuk memastikan tiada pembiakan nyamuk Aedes.
· Dapatkan rawatan dengan segera di klinik atau hospital berdekatan sekiranya mengalami tanda dan gejala penyakit.

10. Bolehkah kawasan saya dijangkiti penyakit Chikungunya?
Boleh, kerana penyakit ini dibawa oleh nyamuk Aedes albopictus dan Aedes aegypti yang terdapat di negara kita.

SUMBER: KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA

Thursday, December 18, 2008

Dah Keluar....

"Mus..aku dh leh blk umah sok..kaki aku dah ok..bitau yg lain ye.."
msg yang saya terima dari John semalam. maknanya hari ni beliau dah keluar dari hsptl Melaka. sekarang beliau sudah boleh berjalan menggunakan tongkat. besi aerial yang dipasang di kakinya hanya akan dibuka selepas 6 minggu. sempat juga saya berpesan agar banyakkan berehat agar kecederaan yang dialami sembuh dengan cepat. bersama2 kita doakan agar beliau cepat sembuh dan kembali aktif seperti sediakala. amin.

Thursday, December 11, 2008

kerjaya masing2

2hb Disember yang lepas kami telah berkumpul lagi setelah hampir 6 bulan tidak dapat bersama. Pada majlis konvokesyen yang lalu kami berjumpa, berkumpul dan dapat update khabar dari semua. Hanya Jehan yg tidak dapat hadir atas urusan kerja. Semua rakan2 saya sudah ada halatuju dan kerjaya masing. seperti yang kita ketahui Ustad sudah menjadi pendidik di Instead Johor. beliau mengajar Diploma Pengajian Sukan disana. Black bekerja di LHDN, Cikgu di Pusat Sukan UPM. Napi dan Epul bekerja dangan konsultan yg berbeza. konsultan Napi lebih pada sukan permotoran manakala Epul lebih kepada Rekreasi. Jeff manjadi jurulatih futsal di Petaling Jaya, Rin di Puduraya dan Mie akan memulakan tugas di OBS Lumut pada bulan Januari tahun depan. sekarang pun beliau ade di OBS untuk satu outdoor course yang mana peserta2 adalah terdiri daripada pelajar2 sekolah. Alan, Mekja dan Pris, masing2 pulang ke kampung halaman masing2 dan membina kerjaya disana. Alan balik ke Sg.Petani menjadi wakil jualan barangan kelengkapan hospital(malah beliau sendiri telah mengunakan salah satu barang yg dijualnya ketika hari mengambil jubah). Mekja balik ke Kelantan dan menjadi kerani di salah sebuah kilang yang besar di sana. Pris pula balik ke sarawak dan menjadi supervisor di salah sebuah pasaraya terkemuka di Sarawak. syabas kepada Chik dan Bismi kerana telah berjaya menamatkan pengajian mereka walaupun banyak dugaan dan halangan yang menimpa. Jehan sudah menjadi penolong pegawai belia di Batu Gajah Perak.
Tahniah kepada Napi atas pertunangan beliau bersama dengan pasangan, Siti Rahayu Sam Seli. tahniah juga kepada Rin dan pasangannya.Semoga perhubungan itu kekal sehingga akhir hayat. yang lain bila lagi?

Thursday, December 4, 2008

United's most experienced derby player speaks to Red View about his time at City and his favourite games against them...


Do you still enjoy derbies after all these years?
Yes, it’s great to play in these sorts of games. For the first part of my career we won all of them, more or less, but over the last four or five years it’s been different – they’ve had a bit of success and so have we. They are massive games for the fans and the rivalry is huge, and it's important for us to get the three points.


What are your best derby memories?
I have a few good derby memories but my best one is probably coming back from 2-0 down to win 3-2 in 1993. I came off the bench to set up Eric [Cantona] to make it 2-2, and then Keaney scored late on. That was a great game. Then there was the goal on my full debut against them and scoring the winner at Maine Road in 1996 – there have been so many! The debut ‘goal’ [in May 1991] is down in the history books as being mine, not Colin Hendry’s! I think I may have touched it with my bootlace, but that’s about it… In the past I’ve had goals taken away from me that I thought should have been mine, so I’ll claim it.


What do you recall of your switch from City to United as a 14-year-old?
I was at City for two years but didn’t really enjoy it. I was always a United fan and had the opportunity to train with them for a week. After that the manager came to my house and asked if I would sign for United and there was no hesitation, purely because I was a United fan and had had such a great time the week before. Nowadays the academies are set up for kids from the age of seven or eight, but back then it was the little things that stuck in your mind. I was 12 or 13 and had been to Bury and Preston, and some southern teams were also interested in me. But I just got a good vibe when I came to United – Brian Kidd looked after me, the manager obviously made a big impression, and it was those little things that helped.


There was a feeling that City were getting all the best young talent in Manchester at that time. Is that true?
City had a great youth team around that time with a lot of good players – Paul Lake, David White, Ian Brightwell. Our manager had had a good youth system at Aberdeen and wondered why the biggest club in the world were not getting the best youngsters in their own area. So he rejigged the scouting system and brought in the likes of Kidd and Les Kershaw to get the best players, and you saw the fruits of that in the years after with Scholesy, Becks, myself and other players coming through. United should be getting the best players because of what they can offer – they are not scared to field players at an early age if they’re good enough.

Konvokesyen yg ke 69

2hb December yg lalu adalah hari yg bersejarah dalam hidup saya kerana telah berjaya menggenggam segulung ijazah. Majlis Konvokesyen UiTM yg ke69 ini lebih bermakna dengan kehadiran ahli keluarga yg tercinta. Terima kasih dan sayang yg tak terhingga kepada bondaku yg tercinta, kakak2ku, abang2ku dan keluarga. juga pada Ana yg sudi menjadi tour guide pada familyku.
terima kasih pada rakan2 yg hadir dan memeriahkan majlis konvokesyen saya. terima kasih juga pada persatuan Pembimbing Rekreasi Luar kerana telah mengadakan majlis untuk meraikan ahli2 yg telah bergraduasi.

Monday, November 17, 2008

Saturday, November 15, 2008

come and join us!!!

salam kepada semua blogger2. Saya dan beberapa org rakan ada berniat untuk mencari rakan2 yg ingin mengambil kursus CPR dan juga survival course. Buat masa sekarang, kami masih dalam perancangan untuk mengumpul seberapa ramai peserta yg berminat untuk menyertai saya dan rakan2 untuk turut sama dalam kursus tersebut. kepada sesiapa yg berminat dan inginkan maklumat lanjut bolehlah menghubungi saya di talian 012-6271184 atau email saya wegreentheearth@yahoo.com.

Friday, November 14, 2008

Prince of Darkness

Attacus atlas (Atlas or Prince of Darkness) - is the largest butterfly in the world. Many subspecies like the Emperor butterfly exists.(the wings magnitude reach over 32 cm). Quirky curved edge of the front wing shape and colour imitates snake head. This discourages many predators.








Thursday, November 13, 2008

Bidan Terjun!!!

Hari sabtu yg lepas saya telah berkesempatan menjadi “Bidan Terjun” untuk menjadi jurulatih(kononnye) bagi satu program rekreasi. Saya dipertanggungjawabkan untuk handle aktiviti tali. Kalau ikut pada kelayakan, memang saya sudah maklum yg saya ni tak layak untuk tugas tersebut. Mana taknya, baru blaja darjah dua tapi dah mengajar budak darjah dua. tetapi kesian punya pasal dan atas dasar membantu rakan, saya terima juga setelah diberi pelepasan oleh bos saya kerana pada masa itu saya ada satu lagi program di seksyen 9. Saya telah dimaklumkan untuk tugas itu pada maghrib hari sebelumnya. Mengikut maklumat awal yg diberikan kepada saya, saya diberi masa dua jam,perlu mengikut modul yg telah disediakan dan latar belakang peserta untuk aktiviti tali cuma asas sahaja. Saya mempunyai masa yg singkat untuk study dan ulangkaji modul yg diberikan.

Tiba masa saya di tempat kejadian pagi tu, saya diperkenalkan pada semua peserta2 oleh kawan saya. Ada 31 orng semuanya. Saya start dgn sedikit intro dan terus dgn aktiviti. Rupa2nya dikalangan peserta ada yg berpengalaman dan mempunyai ilmu dlm aktiviti tali. Ada yg dari kem PLKN, ada yg memang terlibat secara langsung dengan aktiviti rekreasi dan tidak kurang juga yg tiada langsung ilmu tentang aktiviti ini. Bermacam2 soalan telah dikemukakan. Mujur saya telah bersedia dan dapat handle semua soalan dgn tenang. Cuma saya sedikit terkilan dgn penganjur kerana tidak menyediakan peralatan secukupnya. memandang remeh dlm semua aspek2 keselamatan, dan sebagainya. saya cuba sedaya upaya menjalankan aktiviti dan tanggungjawab saya sebaik mungkin kerana itulah yg diajar oleh guru saya. Saya menggunakan segala ilmu yg diajar dan segala pengalaman saya untuk menjalankan aktiviti tersebut. Alhamdulillah dgn bantuan rakan2 yg ada aktiviti tersebut dpt dijalankan dgn sempurna.

Wednesday, November 12, 2008

pesta membunuh!!!!

Dear Global Friends,

WHAT A SHAME!!

THERE IS NO WORSE BEAST THAN HUMAN KIND ITSELF!!!! WHERE IS THE GREEN PEACE ORGANISATION???

Even today continues to be made this time of year BRUTAL, Dantesque,

bloody slaughter in the Faroe Islands, which belong to Denmark .

A country supposedly 'civilization' AND EUROPEAN UNION country.

For many people this attack to life is unknown ,

to sensitivity..

IN THIS bloody slaughter to attend Moz to 'show' entering adulthood (!)

Is absolutely incredible that no one does

A SHIT to prevent this barbarism that are committed against Calderon,

an intelligent dolphin

who has the particularity of approaching People out of sheer curiosity.

It is a festival to them. But It is OUTRAGEOUS!!!!!



























Friday, November 7, 2008

sekolah seksyen 9..

sebentar lagi saya dan beberapa org lagi akan bergerak ke sekolah seksyen 9 untuk setup flying fox dan abseiling yg akan digunakan pada hari esok. aktiviti ini sempena Hari Gerko dan Kantin sekolah tersebut. sesiapa sahaja boleh mencuba aktiviti ini disana pada hari esok. bayaran yg akan dikenakan menggunakan kupon yg disediakan oleh pihak sekolah dan jumlah bayaran akan ditetapkan oleh mereka juga. jom kita meriahkan acara tersebut. jumpa disana.

Thursday, November 6, 2008

The Effect of Outdoor Recreation Program On Self-Concept Among Faculty of Sports Science and Recreation Undergraduates

In recent years, outdoor recreation program that employs experiential learning is becoming popular in the country. It is widely accepted that outdoor recreation program contribute positive impacts on the physical and emotion development of the participants. The purpose of this study is to examine the effect of a three days and five days outdoor recreation program on self-concept of participants using the Tennessee Self-Concept Scale in a pre and posttest design. There are five dimensions of self-concept in this study which is physical, moral, family, social and personal. The data is interpreted using the Statistical Package for Social Science (SPSS) version 12.0 program. The paired sample t-test and independent sample t-test were used to compare the data. The participants are 111 students from Faculty of Sports Science and Recreation, UiTM and its Associate College. The result of the study showed the significance difference (increase) in all dimensions (t = 12.094, p = 0.000) after participating in three days program. There is also a significance difference (t = 10.991, p = 0.000) after participating in five days outdoor recreation program. Both programs were effective. The changes of self-concept were observed. However, there is significance difference between three days and five days program (t = 2.05, p = 0.043). The study concluded that the participation in longer duration program is giving more positive impact to the participants.

Wednesday, November 5, 2008

Health Tips


"He who has health has hope, and he who has hope has everything." -Arabian Proverb


1. Move More

Make it a daily challenge to find ways to move your body. Climb stairs if given a choice between that and escalators or elevators. Walk at the park, chase your kids; toss balls with friends, mow the lawn. Anything that moves your limbs is not only a fitness tool, it's a stress buster. Think 'move' in small increments of time. It doesn't have to be an hour in the gym or a 45-minute aerobic dance class or tai chi or kickboxing. But that's great when you're up to it. Meanwhile, move more. Thought for the day: Cha, Cha, Cha…. Then do it!


2. Cut Fat

Avoid the obvious such as fried foods, burgers and other fatty meats (i.e.bacon, ham, salami, ribs and sausage). Dairy products such as cheese, cottage cheese, milk and cream should be eaten in low fat versions. Nuts and sandwich meats, mayonnaise, margarine, butter and sauces should be eaten in limited amounts. Most are available in lower fat versions such as substitute butter, fat free cheeses and mayonnaise. Thought for the day: Lean, mean, fat-burning machine…. Then be one!


3. Quit Sm0king

The jury is definitely in on this verdict. Ever since 1960 when the Surgeon General announced that sm0king was harmful to your health, Americans have been reducing their use of t0bacco products that kill. Just recently, we've seen a surge in sm0king in adolescents and teens. Could it be the Hollywood influence? It seems the stars in every movie of late s0oke cig@rettes. Beware. Warn your children of the false romance or 'tough guy' stance of Hollywood sm0kers. Thought for the day: Give up just one cig@rette…. the next one.


4. Reduce Stress

Easier said than done, stress busters come in many forms. Some techniques recommended by experts are to think positive thoughts. Spend 30 minutes a day doing something you like. (i.e.,Soak in a hot tub; walk on the beach or in a park; read a good book; visit a friend; play with your dog; listen to soothing music; watch a funny movie. Get a massage, a facial or a haircut. Meditate. Count to ten before losing your temper or getting aggravated. Avoid difficult people when possible. Thought for the day: When seeing red, think pink clouds….then float on them.


5. Protect Yourself from Pollution

If you can't live in a smog-free environment, at least avoid smoke-filled rooms, high traffic areas, breathing in highway fumes and exercising near busy thoroughfares. Exercise outside when the smog rating is low. Exercise indoors in air conditioning when air quality is good. Plant lots of shrubbery in your yard. It's a good pollution and dirt from the street deterrent. Thought for the day: 'Smoke gets in your eyes'…and your mouth, and your nose and your lungs as do pollutants….hum the tune daily.


6. Wear Your Seat Belt

Statistics show that seat belts add to longevity and help alleviate potential injuries in car crashes. Thought for the day: Buckle down and buckle up.


7. Floss Your Teeth

Recent studies make a direct connection between longevity and teeth flossing. Nobody knows exactly why. Perhaps it's because people who floss tend to be more health conscious than people who don't? Thought for the day: Floss and be your body's boss.


8. Avoid Excessive Drinking

While recent studies show a glass of wine or one drink a day (two for men) can help protect against heart disease, more than that can cause other health problems such as liver and kidney disease and cancer. Thought for the day: A jug of wine should last a long time.


9. Keep a Positive Mental Outlook

There's a definitive connection between living well and healthfully and having a cheerful outlook on life. Thought for the day: You can't be unhappy when you're smiling or singing.


10. Choose Your Parents Well

The link between genetics and health is a powerful one. But just because one or both of your parents died young in ill health doesn't mean you cannot counteract the genetic pool handed you.
Thought for the day: Follow these basic tips for healthy living and you can better control your own destiny.

Saturday, October 25, 2008

Leave Out All The Rest

I dreamed I was missing
You were so scared
But no one would listen
Cause no one else cared
After my dreaming
I woke with this fear
What am I leaving
When I'm done here
So if you're asking me
I want you to know
[Chorus]
When my time comes
Forget the wrong that I've done
Help me leave behind some
Reasons to be missed
And don't resent me
And when you're feeling empty
Keep me in your memory
Leave out all the rest
Leave out all the rest
[End Chorus]
Don't be afraid
I've taken my beating
I've shared what I made
I'm strong on the surface
Not all the way through
I've never been perfect
But neither have you
So if you're asking me
I want you to know
[Chorus]
When my time comes
Forget the wrong that I've done
Help me leave behind some
Reasons to be missed
Don't resent me
And when you're feeling empty
Keep me in your memory
Leave out all the rest
Leave out all the rest
[End Chorus]
Forgetting
All the hurt inside
You've learned to hide so well
Pretending
Someone else can come and save me from myself
I can't be who you are
[Chorus]
When my time comes
Forget the wrong that I've done
Help me leave behind some
Reasons to be missed
Don't resent me
And when you're feeling empty
Keep me in your memory
Leave out all the rest
Leave out all the rest
Forgetting
All the hurt insideYou've learned to hide so well
Pretending
Someone else can come and save me from myself
I can't be who you are
I can't be who you are

Thursday, October 23, 2008

Salahkah???

salahkah aku mengingatkan org yg kdng2 lupa dengan keadaan? ataupun tak memahami situasi org lain? marahkah mereka apabila aku apabila mengingatkan situasi yg berlaku? ataupun tidak boleh menerima cara penyampaian yg aku gunakan? ini antara persoalan yg sering bermain di fikiran sebelum, semasa dan selepas saya berbual, bercakap dgn org2 yg saya rasa `perlu` saya sampaikan apa yg terbuku di hati. ingatlah wahai kwn2ku, dan adik2ku, jgn asyik dengan alasan. jgn mudah selesa dgn keadaan. jgn lupa pada keadaan. bahawasanya kita ini manusia yg mudah lupa dan sering melakukan kesilapan. correct me if i`m wrong.

Tuesday, October 21, 2008

Please Remember Watch First

satu ilmu baru yg saya ingin kongsikan bersama2 rakan2 setelah menonton rancangan man vs wild. tajuk post ini adalah satu cara yang digunakan oleh Bear Grylls untuk mengingati keutamaan dalam situasi ikhtiar hidup iaitu Protection, Rescue, Water and Food. empat perkara inilah yg diutamakan oleh beliau dalam semua cabaran situasi ikhtiar hidup yg dilaluinya. episod di Baja Desert, Mexico, beliau ada menyatakan tentang perkara ini.

Wednesday, October 15, 2008

kenapa?

kenapa melupakan jasa org lain? bukan nak mengungkit, tapi ingat la jasa2 yg ditabur org2 yg sebelum ini. kenapa manusia sebegini rupa. fikirla kita ni berasal dari mane. kalu takda org2 yg berjasa kita takkan sampai ke tahap ni. cubalah puaskan hati mereka, buat seperti yg diberitahu. jgn jadi bodoh sombong. nie senyap jer. bila susah baru cari org. masa senang taknak plak.

Tuesday, October 14, 2008

ingin terbang bebas seperti helang?

alhamdulillah pada pagi td saya sempat mencelah di kalangan pelajar outdoor degree kelas bos yg mengikuti kelas paramotor yg dikendalikan oleh En. Alias. satu ilmu baru yg diperolehi dari kelas tersebut yg dilaksanakan di padang kawad UiTM. cuma tiada kesempatan untuk mencuba sukan tersebut disebabkan tiada kelengkapan yg sesuai dan juga tiada angin. best juga bila membayangkan dapat meluncur bebas di udara. tapi yg tak bestnye bila memikirkan kos yg akan di keluarkan untuk terlibat dlm sukan ini. terima kasih semua yg terlibat dan terima kasih bos atas pelawaan untuk menyertai kelas tadi.
sedikit aksi sebelum "take off"

Sunday, October 12, 2008

kulit


apakah g anda lihat didlm gmbr diatas?

Majlis Rumah Terbuka

alhamdulillah selesai sudah majlis rumah terbuka En.Hisyam dan sambutan hari lahir Kamelia,Maisarah,A.Malin,Shawn,Apis Tahar dan Boygone pada hari jumaat yg lalu. meriah juga rumah beliau dgn kedatangan tetamu2 yg terdiri dari kalangan saudara-mara, rakan2, bekas pelajar, pelajar, ahli Perlu dan juga alumni. hidangan yg ada pada mlm itu enak sekali lebih2 lagi BBQ. hehee. ada yg membantu dari awal, pertengahan, dan hingga akhir majlis. ada juga yg hanya mampu berjanji tetapi...mungkin ada kekangan yg berlaku di pihak mereka. jgn salahkan mereka..
di majlis itu juga pertama kali saya dan rakan2 bloggers yg lain bersua muka dgn Bro Boot a.k.a Old Times Kopitiam dan Bro Yusran. setelah sekian lama hanya berinteraksi di alam maya daan menatap blog beliau, alhamdulillah dpt berjumpa dan bersembang dgn beliau. banyak perkara yg dibincangkan dan secara tak langsung beliau dapat berkongsi ilmu dan pengalaman dengan kami. terima kasih bro. diharap selepas ini kita dpt mengekalkan tali silaturrahim yg telah terbina. mungkin bekerjasama didalam sesuatu aktiviti atau program.
sekali lagi terima kasih semuanya.

Tuesday, October 7, 2008

perjalanan..(bukan Lan punya ek)

perjalanan pulang dari kampung ke s.alam baru2 ini memang mencabar diri.. ahaks..
mana taknya, baru nak masuk melaka mtr buat hal plak. tak bleh lebih 40km/jam. nasib tak lalu tangkak. biasanya saya akan masuk tangkak dan terus masuk highway, tapi hari tu saya nak lalu jln biasa di melaka. tapi hari ahad lak 2. dalam kepala dah pikir nak wat mcmana kalu tak jumpa kedai mtr ni. kul brape nak smp ke destinasi dgn kelajuan yg sebegitu. bila lalu je kat Bkt Katil, alhamdulillah ada satu kdai yg buka. selepas settle problem tu, saya pun sambung perjalanan masuk ke highway melalui air keroh.
masuk2 highway je tgk2 cuaca semakin gelap. tak sampai 15 min hujan pun turun. apalagi saya terus sarung baju hujan dan meneruskan perjalanan. hujan turun selebat-lebatnya. saya redah juga sebab mls nak stay dlm keadaan yg basah tu. jalan jam plak kat area senawang. sampai laluan mtr pun ade keta. ada juga beberapa insiden sondol-menyondol berlaku dikalangan keta2 di situ. ada yg masih berbincang dan ada juga yg sudah ditarik oleh penunda. ini salah satu penyebab jalan jam. saya dan penunggang mtrsikal yg lain pun mencelah2 je mana yg boleh dilalui. hujan berhenti apabila saya sampai di dengkil. itupun masih renyai2 lagi dan jalan masih basah. alhamdulillah saya selamat sampai di rumah pada pukul 7 lebih dan disambut oleh Shawn yg kebosanan di rumah seorg diri. heheee..
salam kepada semua rakan2 dan semua pembaca2 blog ini. rasanya masih belum terlambat bagi saya untuk mengucapkan selamat hari raya aidilfitri maaf zahir dan batin kepada semua. agak lama juga saya tak menjenguk blog2 yg ada kerana cuti hari raya. cuti hari raya selama seminggu yg lalu alhamdulillah saya dapat pulang ke kampung untuk bersama2 keluarga menyambut hari raya. walaupun agak lambat pulang, saya dapat juga meneruskan rutin tahunan saya membantu keluarga menyediakan juadah hari raya.
pada hari raya juga saya dapat menziarahi pusara arwah ayah, menunaikan solat sunat aidilfitri dan menziarahi rumah sanak saudara yg berhampiran. keseronokan bertambah apabila berpeluang mengikuti kumpulan marhaban pada hari raya kedua yg bergerak dari rumah kerumah. selepas itu saya banyak menghabiskan masa di rumah menunggu sanak saudara yg datang berziarah ke rumah. alhamdulillah meriah juga raya tahun ini.

Friday, September 26, 2008

Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf Zahir & Batin.

kepada semua blogawan2, anda boleh baca mengikut negeri masing2. selamat hari raya maaf zahir dan batin...

Kelantan
Make ikke cicoh budu
Jange lupo tamboh satar
Kelik rayo taksir laju
Nanti rayo dale sepita

Terengganu
Makang ubi jamang jepong
Makang kepok cicah cuke
Bulang pose mung bengong
Bulang raye mung gile

Pahang
Sepadan Pahang ada kasino
Nasi dagang ikan patin
Jange mu masam muko
Raya makan rendang sadin

Johor
Cegitu cegini awak suke ek
Awak suke kite tak suke ek
Esok luse hari raye ek
Sama-sama bersuke rie ek

Melaka
Hawau kau berak merate
Kaki bengkak ulau patok
Kalu balik naik kerete
Jangan pandu kalau ngantok

N. Sembilan
Masak lomak cili api
Campo dongan ! daun turi
Hari rayo kolumpo sopi
Tinggal penyamun dongan pencuri

Selangor/K.Lumpur
Wa cakap lu wa tak tau
Tapi wa tipu sama lu
Raya jangan buat tak tau
Angpau ada bagi gua dulu

Perak
Gulai tempoyak ikan mayong
Deroyan busok tebok tupai
Pandu hemat ingat kampong
Asal teman selamat sampai

Kedah
Aloq Staq terketaq-ketaq
Lapaq perut makan pau
Macam mana tak ketaq
Kena paksa bagi angpau

Penang
Nasi kandaq kedai mamak
Anak mami juai pesemboq
Lepas raya usah dok triak
Kalu ceti mai ikut dapoq

Perlis
Padang besaq kecik aja
Tempat siam lalu lalang
Hari raya kita berbelanja
Jangan sampai menambah utang

Sorry la Sabah n Sarawak jauh nak kena naik belon baru boleh buat Pantun…
.

Wednesday, September 24, 2008

Firesteel Piggyback

setelah beberapa kali berbalas e-mail dengan Rob Bayley pembuat pisau yg digunakan oleh Bear Grylls(perantara Man vs Wild), beliau akhirnya menghantar gambar model pisau yg selalu dibawa oleh Bear ketika penggambaran Man vs Wild. bermacam2 persoalan yg saya kemukakan pada Rob tentang pisau tersebut dan alhamdulillah beliau membalas semua email2 saya itu dan menjawab semua soalan2. ape yg menarik tentang pisau ini semasa saya menonton rancangan Man vs Wild ialah kemampuan bear menghidupkan api menggunakan pisau ini. setelah mencari di internet, saya menjumpai model pisau yg digunakan oleh Bear. rupa2nya dia membawa sejenis "fire steel" (a soft metal the burns when you scrape it with the back of a knife giving the sparks). benda kecil seperti kepala kunci adalah fire steel di dalam gambar di atas. ia sentiasa dilekatkan di belakang sarung pisau tersebut.


pisau ini hanya dibuat apabila ditempah dan mengambil masa 35-40 minggu untuk dihantar kepada pembeli. ia berharga 350 GBP bersamaan dengan RM2,221.05(cancel niat). di bawah disertakan sekali anatomy pisau tersebut.

Tuesday, September 23, 2008

jadikan ia teladan

video

Abah..

semakin hampir ke satu syawal ni, semakin kuat ingatan dan kerinduan pada arwah abah yg telah 3 tahun lebih meninggalkan kami sekeluarga. beliau meninggal dunia akibat kegagalan organ2 utama untuk berfungsi disebabkan usus pecah. dia pergi pada usia 62 tahun.

pada satu syawal yg terakhir beliau kira2 4 thn lps, satu permintaan yg keluar dari mulut beliau adalah mengumpulkan semua ahli keluarga dan mengambil gambar bersama2. kira family picture la. sebelum ini kami memang tak pernah mengambil gambar bersama2 keluarga yg besar. hanya keluarga2 kecil sahaja. kebetulan pada tahun itu semua abg2 dan kakak2 saya beraya di kampung. waktu itu, ke mana kami pergi beraya beliau akan meminta kami berkumpul bersama2 untuk mengambil gambar.

rupa2nya itu kali terakhir kami sekeluarga dapat berkumpul bersama beliau. banyak kenangan bersama beliau yg tidak akan saya lupakan. kadang2 bila pulang ke kampung saya terbayang2 saat beliau menghantar saya ke sekolah rendah dahulu. teringat waktu menangkap ikan haruan di sawah apabila melalui kawasan sawah padi yg diusahakan beliau dahulu dan bermacam2 lagi kenangan yg indah. apabila pulang ke kampung saya tidak akan lupa untuk menziarahi pusara beliau. sudah menjadi rutin bagi saya pada pagi 1 syawal, saya akan menziarahi pusara beliau. al-fatihah pada arwah Hashim Bin Doriat..

Monday, September 22, 2008

menjelang hari raya

hari ini, saya menerima panggilan telefon dari seorang kakak yg bertanya bilakah saya akan mula bercuti.sebenarnya dari awal puasa lagi dia sudah bertanya soalan yg sama. cuma saya yg tidak memberikan jawapan lagi. bukan ape, ada tugas yg menanti di kampung menjelang hari raya ini. seperti kebiasaannya, pada setiap tahun saya akan merebus ketupat dan menolong apa yg termampu untuk menyediakan juadah hari raya. biasanya pagi2 lagi kami adik-beradik akan berpecah untuk menyelesaikan tugas masing2 yg telah di agihkan oleh big bos (mak saya la).
tugas membeli barang keperluan untuk memasak seperti daging, ayam dan sayur-sayuran di kedai, mengambil lengkuas, serai di kebun adalah antara rutin yg perlu dilakukan pada pagi tersebut.
apabila semua barang2 sudah ada, barulah boleh dimasak. big bos biasanya tengah sibuk mengisi ketupat yg telah dianyam dengan beras untuk direbus. expert tu. kalau saya confirm pecah2 ketupat tu sebab lebih beras. hehee..daging dan ayam yg dibeli akan kami potong dan hiris supaya lebih mudah dimasak.
saya akan menghidupkan api menggunakan kayu yg kering untuk merebus ketupat. saya suka makan ketupat yg direbus dgn kayu berbanding menggunakan dapur gas. lebih sedap pada saya. sebab tu saya lebih rela penat mencari kayu yg boleh digunakan untuk merebus ketupat dari menggunakan dapur gas. sambil merebus, kami akan menggoreng ayam, mengacau rendang daging dan lain2. kebiasaannya kami akan mengambil masa lebih kurang 4 ke 5 jam untuk menghabiskan semua keje2 tersebut.
pada sebelah petangnya, kemeriahan semakin terasa kerana jiran2 dan sanak saudara sibuk menghantar dan bertukar2 juadah hari raya. saya akan menghantar ke rumah saudara2 yg agak jauh kerana perlu membawa menaiki mtr atau kereta. yg dekat2 biasanya anak saudara dan adik saya yg akan menghantar. kami akan berbuka dengan makanan yg dihantar oleh saudara2 dan jiran2 serta makanan yg kami sendiri masak.
tak sabar rasanya hendak pulang ke kampung. mcmanalah agaknya situasi raya tahun ni. brapa banyak ketupat yg perlu dianyam dan direbus. brape kilo daging dan brape ekor ayam yg nak di masak. semuanya kena tunggu arahan. selamat hari raya semua..

Saturday, September 20, 2008

Thursday, September 18, 2008

terfikirkah kita?

RENUNGAN:

1) Dari bujang-kahwin No 1 ---- no.2 ----- DLL.
2) Dari pakai moto kap --- kancil-wira --- Honda ---- seterusnye..
3) Badminton ----- Golf ----
4) Rumah sewa---- rumah murah ---rumah teres --- banglow...
5) Technician ----supervisor ----- engineer --- manager...
6) Tv 14' --- 21' --- 29' ---- Home theather...
7) Sg Danga --- Tanjung Leman --- Langkawi ---- Hadyai --- Bangkok ..
8) Dalam semua segi kita mahukan perubahan kearah yang lebih baik dan glamour...
9) mancing kat parit /longkang ---- sungai --- kolam (bayar punye)----laut dalam (sewa bot mewah)...... Kalong

TETAPI...

KITA JUGA LUPA....
SEMAKIN BANYAK KITA KECAPI KEJAYAAN, SEMAKIN HAMPIRLAH SAAT KEMATIAN KITA....

DITAKUTI SEMAKIN BERJAYA, KITA SEMAKIN LUPA, SEMUA YANG KITA DAPAT ADALAH PEMBERIAN TUHAN...'ON LOAN'...

SETIAP KALI KITA BUAT ACTION PLAN ATAU BUAT REVISION, BERAPA BANYAKKAH KITA MASUKKAN ITEM-ITEM YANG MEMBAWA KEARAH 'PERSEDIAN UNTUK MATI'

Umpamanya:

1) tak sembahyang ---- pastikan sembahyang-- -jadikan amalan.....
2) banyak maksiat ----- kurangkan ----- hapuskan...
3) Bangi ---- madinah ---- mekah---
4) sedekah RM1.00 ---- RM10.00 --- RM100.00/
5) sembahyang dirumah --- sembahyang di surau/masjid. ...
6) 5 jam sehari menonton TV ----- 3 jam TV & 2 jam majlis ILMU....
7) 3 jam baca suratkabar/majalah /internet ----- 2 jam majalah/suratkhabar/internet & 1 jam membaca AL QURAN /selawat , zikir.
8) Apa apa aktiviti yang hasilnya adalah untuk AKHIRAT.

Tetapi apa yang banyak berlaku pada ZAMAN AKHIR ini ialah PERSONAL improvement banyak kepada kearah KEDUNIAAN SEMATA. Perkara berkaitan AKHIRAT slowly di ketepikan... . .

p/s renung2kanlah... selamat beramal....

insan istimewa

dalam minggu ini 2 kali saya menghadirkan diri ke kelas outdoor diploma dan degree yg melakukan aktiviti flying fox. sebelum menghadirkan diri ke kelas yg pertama iaitu kelas degree pada selasa lalu saya sempat melihat2 koleksi2 gambar saya dan terlihat satu folder yg menunjukkan insan2 istimewa yg membuat aktiviti yg sama. terdetik niat untuk berkongsi pengalaman dan perasaan bersama rakan semua.

kumpulan ini merupakan insan2 istimewa yg dibawakan khas dari PLPP Bangi kalau tak silap saya untuk program kelas yg dianjurkan oleh kelas Omri yg mengambil subjek Leisure and Disabilities. saya mewakili persatuan yg diminta untuk sama2 menjalankan aktiviti flying fox.

saya tidak prnah dan tiada pengalaman dlm membuat aktiviti ini bersama golongan insan seperti ini. tetapi saya luangkan juga masa untuk membantu sekadar yg termampu. saya di tugaskan sebagai pelepas. insan2 istimewa ini mempunyai kecacatan yg berbeza. tetapi kebanyakan mereka adalah "wheelchair user". ada juga yg dwarf, syndrom down dan amputees.

saya sebenarnya kekok pada permulaan aktiviti kerana tidak pernah berhadapan dengan kumpulan yg sedemikian. tetapi lama kelamaan saya mula ok dan mula rasa selesa dgn golongan ini.

bermacam2 perasaan diluahkan kepada kami, antaranya "saya tak pernah buat sebelum ni", "boleh ke kami buat?" "selamat ke", "dia ni budak, ada saiz ke?"(merujuk pada rakannya yg dwarf), "kaki sebelah je ni, mcmana nak pakai benda tu"(harness). tetapi semuanya kami tangani dengan jawapan yg meyakinkan mereka. kami punya satu matlamat untuk memberi peluang kepada mereka merasai pengalaman aktiviti ini tanpa mengenepikan soal2 keselamatan.

saya teruja untuk membantu mereka merasai pengalaman ini. seorang demi seorang saya lepaskan turun kebawah.bermacam2 reaksi dari mereka. takut, gembira semuanya bercampur baur. tetapi apabila selamat sampai di bawah, mereka seakan tidak percaya yg mereka mampu melakukan aktiviti ini. berbakul2 ucapan terima kasih yg diberikan kepada kami. saya sendiri gembira, terharu dan hiba melihat golongan ini. tetapi saya puas apabila dapat membantu mereka untuk menjalankan aktiviti seperti ini.

selepas dari program itu saya memang tidak melepaskan peluang untuk terlibat dalam program2 sebegitu di fakulti sehinggalah sewaktu saya sendiri mengambil subjek leisure and disabilities kami mengelolakan satu kem berkonsepkan "nature"yg menggabungkan golongan istimewa ni dengan insan2 normal di Janda Baik.

saya berasa amat puas apabila berjaya membantu golongan istimewa ini untuk sama2 merasai pengalaman yg mereka fikirkan amatlah mustahil untuk mereka buat apabila diri mereka sebegitu. sebenarnya mereka malu untuk berhadapan dgn golongan normal dan mereka rasa ada satu halangan kepada mereka untuk sama2 melakukan aktiviti rekreasi. oleh itu kita sebagai manusia, sama2lah kita membantu yg terdaya dalam menarik minat mereka untuk sama2 melakukan aktiviti rekreasi.




Friday, September 12, 2008

TNF..

ada yang bertanya kepada saya tentang perbezaan antara Summit Series dan Flight Series, koleksi barangan daripada The North Face. sepanjang pencarian saya di internet saya dapati perbezaannya adalah seperti berikut:


Summit Series ™
Developed for the most serious athletes, the Summit Series ™ features our athlete-tested and technically-advanced apparel and equipment. This premier collection is designed for expedition use from base camp to summit, where the extremes of weather and terrain.


Flight Series ™
Answering the rising demand for fast and light gear, The North Face set out to make the most adaptable, packable and lightweight gear for our new Flight Series ™. For multisport athletes, the Flight Series ™ features ultralight, multi-purpose apparel, equipment and footwear. This athlete-tested performance collection is designed for done-in-a-day and weekend adventures when fast and light packing is paramount.

alhamdulillah...

syabas kepada pihak penganjur kerana berjaya mengelolakan aktiviti Majlis Berbuka Puasa PERLU pada hari smlm. terima kasih juga pada semua yg hadir dan menjayakan xtvt tersebut. teruskan usaha anda dan jadikan majlis ini sebagai xtvt wajib kita seperti biasa. ingat pesan para penasihat kita semalam. yg baik kita jadikan contoh dan yang tak baik kita buang jauh2. jumpa di post-mortem nanti.

Thursday, September 11, 2008

SMTKT 1999/2000


jika di blog rembang waktu kita boleh lihat post batch arau, saya pula ingin menceritakan serba sedikit rakan2 sekelas saya sewaktu di Teknik Kota Tinggi dahulu. saya teringat kembali cerita2 lama kerana saya baru sahaja wat reunion dgn beberapa orang rakan saya di YM.



mereka banyak bercerita tentang kisah2 lalu, suka dan duka kami sewaktu belajar di sana sebagai rakan sekelas. pengalaman berkhemah di pantai Air Papan, berkelah di Air Terjun Kota Tinggi dan mengghabiskan masa di Pusat Bandar akan kita ingati sampai bila2. rakan2 seperti abab, sue, aza, pilo, mad nor, enal, aloi, kak pah sudah mendirikan rumahtangga. ader yang sudah menyusun barisan tentera dan puteri di salasilah keluarga sendiri. ader juga yg terus menyepi tanpa khabar berita. agaknya bilalah kita dpt berkumpul lagi seperti waktu2 dulu.


Wednesday, September 10, 2008

trench foot dan immersion foot

saya baru sahaja membaca blog penunggu mlm sebentar tadi. ada satu artikel tentang milik siapa yang menarik minat saya untuk berkongsi sedikit ilmu tentang "Trench Foot" and "Immersion Foot". keaadaan ini berlaku kesan daripada kaki yang terdedah berjam2 atau berhari2 lamanya kepada basah atau suhu di bawah tahap beku. symptom2 yang berlaku adalah terasa dicucuk2, kebas dan seterusnya sakit yang melampau. kulit kelihatan basah, pecah dan merekah. kaki akan menjadi sejuk dan membengkak. kaki akan dijangkiti kuman yang akan menyerang sel2 kaki kita. kaki akan menjadi berat dan kebas apabila berjalan. gangrene juga akan berlaku. dalam kes yang extreme, kaki boleh dipotong untuk menyelamatkan nyawa. jalan terbaik untuk mengelakkan ini terjadi dengan sentiasa memastikan kaki dalam keadaan kering. bawa stokin lebih dalam waterproof case. basuh kaki dan pakai stokin yang kering setiap hari.

keadaan kaki yang terdedah berjam2 lamanya kepada stokin dan kasut yang basah.


man vs wild

salam semua.. semalam saya telah berkesempatan untuk menyaksikan satu rancangan di discovery channel iaitu "man vs wild". episod semlm menunjukkan bagaimana perantara rancangan tersebut iaitu Bear Grylls, menempuhi cabaran di Patagonia, satu kawasan yang dilitupi ais dan ketiga terbesar di dunia selepas Antartika dan Kutub(kalau tak silap saya). beliau menunjukkan bagaimana cara2 ikhtiar hidup di kawasan beriklim sejuk. di akhir2 rancangan, beliau terpaksa membina sebuah rakit untuk melintasi satu sungai yg agak besar. dan beliau gagal kerana rakit yang dinaiki hampir terbalik. beliau terpaksa berenang semula ke tempat permulaan dimana ada unggun api yang dinyalakan semasa beliau membina rakit tersebut. sampai di tepi sungai tersebut beliau telah membuka kasut yang bsh dan memakai semula baju yang kering. beliau telah menghalakan tapak kaki dan tangan kearah unggun tersebut untuk mendapatkan haba. beliau menyatakan bahawa dalam keadaan kesejukan yang melampau kita tidak boleh menggosokan tapak tgn dan melakukan banyak pergerakan kerana ia akan mengepam darah yang sejuk ke jantung dan akan menurunkan lagi suhu badan kita. selepas tgn dan kaki kita panas semula barulah kita boleh menggosokkan tapak tangan untuk memanaskan bdn.
apa yang saya lihat di rancangan tersebut merupakan satu ilmu baru dan saya ingin kongikan bersama rakan2 yang lain. ini juga berkaitan dengan pengalaman saya di tasik kenyir baru2 ini(merujuk kepada post unplanned survival 1st-4th ep). apakah tindakan kami betul pada mlm itu dengan membuka dan mengeringkan kasut dan stokin yang bsh. membuka kasut bermakna kami berkaki ayam sahaja pada mlm itu. adakah ini jalan selamat bagi kami.

Monday, September 8, 2008

The North Face Amp Hybrid Jacket


The Mens North Face Amp Hybrid Jacket features a performance fit that doesn't restrict movement. This North Face Jacket is made with Apex Aerobic Fabric - TNF's lightest, stretchiest and most breathable soft shell fabric. As part of the Flight Series, an athlete-tested performance collection, the Amp Hybrid was designed for done-in-a-day adventures. Other features include a DWR finish for water repelency, reflective logos for safety, a brushed collar lining, two hand pockets, a napoleon pocket, elastic cuffs, and a hem cinchcord. The Mens North Face Amp Hybrid Jacket Sleek provides athletic weather resistance, with stretch panels for enhanced breathability.

  • Performance fit
  • Brushed collar lining
  • Two hand pockets
  • Fabric(body)=100% Polyester mini diamond ripstop with DWR Fabric(stretch panels)=4-way stretch Apex Aerobic with DWR
  • Unique polyester and Apex Aerobic hybrid construction Reflective logos
  • Left Napoleon pocket
  • Elastic-bound cuffs
  • Weight=12.3 oz
  • Length from Center Back=28"

Saturday, September 6, 2008

Ramadan al-mubarak

Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan " "Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad,
apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut: * Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada);* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri;* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.Maka Rasulullah pun mengatakan Aamiin sebanyak 3 kali. Dapatkah kitabayangkan: yang berdo'a adalah Malaikat dan yang mengamiinkan adalahRasullullah dan para sahabat, dan dilakukan pada hari Jumaat.Oleh itu saya terlebih dahulu MEMOHON AMPUN DAN MAAF jika saya ada berbuatkesalahan, baik yang tidak disengaja maupun yang disengaja, semogakita dapat menjalani ibadah puasa dengan khusyuk, diberkati dan dirahmatiAllah S.W.T, Insyaallah.


Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak

Semoga Ramadhan membawa keberkatan kepada semua dan mengukuhkan ukhwah yang terbina.
Sekali lagi saya menyusun sepuluh jari memohon maaf atas keterlanjuran kata dan perbuatan,
yang menyinggung perasaan saudara saudari dan atas segala kesilapan yang telah berlaku
di sepanjang perkenalan kita selama ini.

Friday, August 29, 2008

unplanned survival last ep..

kami juga membahagikan bekalan makanan yang saya kira cukup untuk semua bertahan sehingga hari esok. para peserta membuat satu unggun api dan saya sendiri menghidupkan satu unggun api untuk instruktur. saya kira asap yang keluar dari unggun api yang saya buat kerana kayu yang lembap cukup untuk menunjukkan kedudukan kami pada masa itu. saya juga berpesan kepada azmi supaya sentiasa melihat telefon yang dibawa jika ada line yang membolehkan kami menghantar msg kepada en.hisyam dan kwn2 yang lain. hanya msg dari yasir dan shawn sahaja yang boleh diterima manakala dia tak boleh membalas msg2 tersebut. dalam kesibukan menyediakan tempat untuk bermalam dan makanan, tiba2 azmi memanggil saya dan menyuruh saya memandang ke arah atas bukit. dia bertanya apakah cahaya di atas bukit yang kami lihat adalah bintang. setelah saya amati ia bukanlah bintang. ia seperti cahaya lampu suluh. saya berkata mungkin mereka sedang mencari kita semua. kami pun menyalakan headlamp kearah lampu tersebut dan cuba manarik perhatian sesiapa sahaja yang membawa lampu tersebut. tetapi tiada respon dari lampu tersebut. kami pun membiarkan sahaja cahaya tersebut. kami bergilir2 untuk tidur dan saya hanya melelapkan mate lebih kurang 1 jam setengah dan selebihnya saya lebih selesa duduk di unggun api dan melihat2 kawasan sekeliling. memang pada masa itu, saya terasa ada sesuatu benda yang berlegar2 dan sentiasa memerhatikan kami semua. tetapi saya tidak pasti apa bendanya itu. itu membuatkan saya lebih berhati2 dan sentiasa melihat kawasan sekeliling.
dengan bekalan kayu api yang semakin kurang saya mengejutkan mr.B untuk menemani saya mencari kayu api. beliau mengajak saya menuju kearah hadapan kawasan tersebut. saya hanya mengikuti tanpa banyak soal. rupa2nya setelah keluar saya dapat tahu yang beliau ternampak satu lembaga seperti org di kawasan belakang kami ketika mencari kayu api sebelum itu. semua peserta berada dalam kesejukan yang amat sgt sehinggakan ada satu insiden yang mengejutkan kami apabila seorang peserta seperti dalam keadaan "kesurupan" . cik nab dan miss T memandang saya dengan perasaan terkejut. sebenarnya beliau berkeadaan sebegitu akibat dari sejuk yang melampau. setelah duduk memanaskan badan di unggun api barulah keadaan beliau kembali normal walaupun masih sejuk.
saya tidak dapat tidur sehinggalah kira2 pukul 7 pagi. semua peserta dikejutkan dan bersiap2 untk menyambung perjalanan. kira2 jam 7.30 kami bergerak dan semasa dalam perjalanan azmi telah berjaya menghubungi en.hisyam dan memberitahu keadaan kami semua.kami sampai ke jambatan kayu sg.sauk lebih kurang 8.45 pagi. di situ kami berjumpa dengan pasukan SAR yang telah bersiap sedia untuk masuk untuk mencari kami.
di situ juga saya telah menjumpai pihak daripada KOLA yang akan masuk mencari kami jika kami tidak dapat dihubungi.
saya bagi pihak rakan2 meminta maaf kepada semua pihak yang terlibat kerana tidak dapat membuat keputusan lebih awal dan tidak mengambil langkah2 yang sepatutnya untuk menghubungi semua orang yang menunggu di luar. saya juga berterima kasih di atas keprihatinan semua.
begitulah sedikit coretan yang saya ingat tentang pengalaman kami ketika trekking ke sg. sauk. anda juga boleh membaca satu coretan dari rakan saya yang sama2 tersangkut di hutan tersebut iaitu troppic puppet art.

unplanned survival 3rd ep

saya mengamati map dan GPS yang dibawa dan saya kira kami semakin hampir dengan destinasi yang dituju. hati saya merasa lega kerana satu point yang saya tunggu untuk sampai ke dstinasi telah kami temui iaitu sg. sauk. namun saya juga berdebar2 kerana hari semakin gelap. bermacam2 fikiran bermain dlm kepala. sempat ke tak sampai sebelum gelap, apa yang patut dilakukan jika sudah gelap, dan mcm2 lagi. tetapi saya kuatkan juga hati untuk teruskan perjalanan kerana kami sudah hampir dengan destinasi yang dituju. hari semakin gelap dan kami semua mengeluarkan torchlight dan headlamp yang dibawa. bermacam2 bunyi unggas yang kami dapat dengar dan ada satu atau dua bunyi yang agak pelik dengari. saya kira hanya mainan perasaan saya sahaja kerana saya lihat azmi dan beberapa orang yang berjalan berhampiran dengan saya buat tak tahu saje. saya juga terasa seperti diekori oleh sesuatu kerana saya berjalan dibelakang sekali. laluan yang kami lalui semakin teruk. ada kawasan laluan air, terpaksa lalu di bawah pokok besar yang tumbang dan kawsan yang berbatu. ada juga kawasan yang seakan2 lembah yang kami lalui sehingga signal GPS yang saya bawa lemah. alat itu tidak dapat berfungsi di kawasan tersebut.
kawasan yang dilalui semakin gelap dan saya amat kesal dengan kebanyakan lampu yang dibawa oleh para peserta amatlah lemah cahayanya. terima kasih saya ucapkan kepada spotlight yang dibawa oleh Cik Nab kerana ianya amatlah berguna sekali ketika perjalanan tersebut. walaupun bentuknya agak kelakar tetapi ia amat berguna sekali. perjalanan semakin sukar dan amat perlahan sekali pergerakan kami disebabkan oleh cahaya yang kurang dan ada 2,3 orang peserta yang jarak penglihatan mereka agak terbatas pada waktu malam. sampai di satu tempat kami terpaksa berpatah balik dan mengambil jalan menuruni kawaan tersebut kerana laluan tertutup. keadaan sama berlaku apabila laluan menuruni kawasan tersebut melalui jalan buntu juga. saya mengambil keputusan mengumpulkan semua peserta dan memberi mereka masa untuk berehat di suatu kawasan yang saya kira agak sesuai untuk menampung keseluruhan kumpulan kami. semua instruktur berkumpul dan soalan yang saya berikan pada semua adalah "nampak jalan ke tak?" jawapan yang saya terima dari azmi dan boy "tak nampak manakala jawapan dari mr.B "ada 2 adala tapi aku tak pasti sgt". oleh yang demikian kami pun mengambil keputusan untuk berhenti rehat di situ. azmi memberikan arahan kepada semua orang supaya membuat api yang besar dan sentiasa berjaga2 . dia juga memaklumkan kepada saya tentang penemuan tapak fumakila dan juga tapak misteri yang diikuti sebelum itu.

to be continued...

Thursday, August 28, 2008

unplanned survival 2nd ep

apabila kami mula menuruni bukit 624, cuaca mula gelap dan berangin. saya takut jika laluan yang kami lalu ada dahan2 mati yang mungkin jatuh menimpa bila keadaan sebegitu. saya juga sentiasa berpesan agar memerhatikan keadaan sekeliling. dalam lebih kurang pukul 4 lebih hujan turun dgn lebat dan jalan yang dilalui semakin mencabar. ini kerana ada kawasan lereng yang terpaksa didaki semula akibat jalan yang tertutup. kawasan tersebut pula amatlah licin sehinggakan ada yang agak susah untuk didaki. tetapi mereka bekerjasama dan saling bantu-membantu. apabila hujan berhenti saya terdengar ada org lain yang memberikan password di hadapan kami. apabila dilihat kumpulan yang azmi bawa ada berehat di lereng tersebut. wajah2 kegembiraan terpancar di muka mereka. kami melintasi kumpulan tersebut dan menuruni lereng tersebut. sempat saya berkata pada azmi yang saya tidak akan mengambil alih kumpulan tersebut untuk dibawa keluar. saya akan membiarkan kumpulan ini mencari jalan keluar mereka sendiri. kumpulan yang azmi bawa turut sama berjalan dan bergabung disitu.saya tidak melarang kerana saya kira lebih baik bergabung kerana hari semakin gelap. tidak lama selepas itu kami berjumpa dgn sebatng sg yang saya kira Sg.sauk. saya melihat dan menanda kawasan tersebut sebagai sg.sauk.

to be continued....

unplanned survival

salam sejahtera semuanya. sedikit pengalaman yang ingin dikongsi bersama rakan2 semua tentang aktiviti jungle trekking dari sg. Sepat ke sg. Sauk. seperti yang diketahui ramai, group yang saya bawa telah keluar lewat satu malam dari trek hutan tersebut. task yang diberikan kepada kumpulan yang saya jaga amatlah mudah iaitu mencari jalan dari Sg. Sepat ke Sg. Sauk berpadukan bearing 180 darjah menggunakan kompas, map dan global positioning system(GPS). tugas saya dan instruktur lain hanyalah memerhati dan menjaga keselamatan para peserta. sebelum brmula xpdc tersebut saya telah berbincang dgn rakan2 saya dlm group ini iaitu Mr. Box and Miss T. saya telah katakan pada mereka yang saya hanya akan campur tangan hanya apabila keadaan memerlukan saya berbuat demikian. dari awal lagi saya sudah dapat lihat dan rasakan yang perjalanan xpdc kali ini akan mengambil masa yang panjang. ini kerana dari mula lagi mereka sudah membuat silap bila menggunakan bearing yang diberikan. tetapi saya yakin kami tidak akan melencong dari trek yang asal kerana kami tidak melintasi sebarang sg yang kami jumpa. itu satu pesan yang amat saya ingati dari en. Hisyam. lebih2 lagi xpdc kali ini adalah kali kedua bagi saya. lebih senang saya katakan perjalanan kami menjadi zig zag sebenarnya apabila saya rujuk pada GPS yang saya bawa.
kami telah bejumpa sebatang sungai yang saya kira sepatutnya tidak akan kami jumpai disitu. kami juga berjalan kembali ke sg. Sepat. dari point tersebut barulah perjalanan kami kembali teratur walaupun kadang2 menjadi zig zag kembali. kami berhenti rehat pada pukul 3 ptg di satu kawasan yang saya kira belum pun sampai di puncak 624. sepanjang perjalanan sy dapat menikmati keindahan flora & fauna. mcm2 ragam yang tak dpt saya lupakan seperti kejadian membersihkan pacat dan muka peserta2 dalam kumpulan saya bercampur2. ada yang serius, takut, keliru dan sebagainya. namun semua itu tak mematahkan semangat mereka untuksampai ke destinasi yang dituju.
kami menyambung perjalanan dan melalui satu kawasan yang saya kira puncak. tetapi saya tersilap perkiraan apabila menjumpai satu puncak lagi kira2 200m perjalanan. saya mengambil map dan kompas yang dibawa oleh 2 orang kawan saya dan melihat samada kawasan tersebut puncak yang sebenar. mengikut apa yang saya lihat dan jangkakan puncak kedua adalah puncak yang sebenar. dari situ saya mengarahkan kumpulan agar mengambil bearing 180 dan saya sempat berpesan agar berhati2 kerana mengikut pengalaman xpdc yang lepas dan pengamatan pada map yang kami bawa, kami akan melalui kawasan lereng yang agak curam.

to be continued....

Wednesday, August 27, 2008

love...

Love,
Is a feeling that God blessed us with
Some might say it’s a most wonderful feeling
Some might think we don’t need it at all
Some say it makes the world goes round
Some say don’t fall, rise in love!

Love,
Makes us happy and sometimes sad
Makes us crazy and sometimes mad
It sometimes hurts!
To love someone, is to be ready to let them go
Sometimes, they don’t even know how much we love them
We don’t seem to know how to make them realize

Love,
Is blind
We would do anything for the one we love
Cross the ocean of fire, climb the highest mountain; give the world, the moon, the sun, and the stars. (As if you can do that!!)
But that’s the promise of love!
Whatever the perception of love,
Whoever we love,
Whenever it arises,
No matter how deep it is,
There’s only one incomparable, undeniable, and the greatest love of all…….
Allah’s love…..

Thursday, August 14, 2008

survival 4th ep navigation

video

budak botak....

botak..perkara yang amat diperkatakan sekarang ini. tetapi untuk diri saya pula ada kisah yang saya ingin kongsikan disini.
kisah ini berlaku pada tahun 1999 ketika saya baru menjejakkan kaki ke sekolah berasrama di Kota Tinggi, Johor. untuk pengetahuan anda pelajar2 baru yang mendaftar di sekolah ini diwajibkan membotakkan kepala. senior2 ada membuka booth untuk membotakkan kepal. semua pelajar tidak terkecuali termasuklah saya sendiri. sepanjang minggu orientasi kami melakukan bermcm2 aktiviti yang diaturkan antaranya pertandingan kawad kaki antara kelas. selepas waktu persekolahan tamat kami akan berlatih untuk pertandingan tersebut. berhujan dan berpanas selama seminggu. dah mcm rekrut askar plak. alhamdulillah kelas saya beraya merangkul kejuaraan tersebut. natijah dari aktiviti tersebut kulit kami semua bertukar menjadi gelap. memang btul2 gelap punya. bukan main2. dahla kpale botak. gelap pulak tue. sorie pada sesiapa yang terasa. ahaks..
nak dijadikan cerita selepas orientasi berakhir kami dibenarkan pulang ke kampung halaman pada minggu kedua disitu. perjalanan pulang ke kampung saya memerlukan saya bertukar bus 3 kali. pertama di Kota Tinggi, sekali di JB dan sekali di bandar BP. saya pulang dengan memakai uniform sekolah. apabila sampai di Terminal bus Larkin, saya duduk di platform untuk menunggu bus ke BP. paltform tersebut penuh dengan manusia yang sama tujuan dengan saya iaitu balik ke kampung halaman. dalam ramai2 manusia tu saya terpandang seorang perempuan yang amat saya kenali. beliau adalah kakak saya yang saya kira amat rapat dngan saya. beliaulah tempat saya bermanja selain dari ibu bapa saya. bila kakak saya memandang saya, saya terus tersenyum dan mengangkat tangan. tapi dia dengan selamba memalingkan muka dan buat2 taktau. saya terkejut dan sedih (hampir2 je ek..blum mengalir air mate) knape dia buat2 taktau pulak. saya berjalan menuju kearahnya dan blum sempat menegur dia dah berkata "ya allah!! ko ke ni dik? ngah tak knal btul tadi (ngah nama panggilan bagi kakak saya). ingat bdk sekolah mana melambai tadi. dahla botak gelap pulak tue."
saya pun menceritakan apa yang berlaku di sekolah. disebabkan kami naik bas yang berlainan maka kakak saya menunggu di bandar BP untuk pulang bersama2. sampai2 di rumah kakak saya menceritakan apa yang terjadi di JB dan saya menjadi bahan usikan semua orang dirumah. selepas dari insiden itu saya tidak pernah membotakkan kepala lagi.

P/S ini betul2 kejadian, bukan cubaan...ahaks..

Tuesday, August 12, 2008

bowline



The Bowline Knot is one of the most used loop knots. This variant is most used in the world. Probably due to its simplicity, security, and its relationship with the Sheet bend. Keep the cross point in step A between a finger and thumb and make a clock-wise turn with your wrist. Without the loop in between, it is the same knot. If the loop is expected to be heavily loaded, the bowline is, in fact, not secure enough. There is a rule of thumb which states that the loose end should be as long as 12 times the circumference for the sake of safety.

figure of eight


reef knot

The reef-knot is only useful in simple applications. It is easy tied and will not jam, so it is always easy to untie. It is used to tie packages, and as a base for he shoe-bow. Sailors used it for binding rolled sails or better reefed sails. And that is where it got its english name from. Americans call it the square knot. Its relatives, the granny, the thief-knot and the what-knot all have their purposes, but not as a trustful knot.